Außer dem Hamburger feiert dieses Jahr der Banana Split seinen hundertsten Geburtstag. David "Doc" Strickler, ein Apotheker und Optometriker aus Latrobe, PA hat ihn 1904 zum ersten Mal verkauft - für 10 cents. Das hält jedenfalls Jackson Arnold und mit ihm die Post-Gazette aus Pittsburgh für den wahrscheinlichsten Geburtstag und -ort.
Den richtigen, korrekten Banana Split beschreibt die Post-Gazette so:
According to several sources, this is what has become the traditional banana split: An oblong glass dish holds a banana sliced lengthwise (that's where split comes in). The banana cradles a generous scoop of chocolate ice cream, a scoop of strawberry and a scoop of vanilla. Chocolate syrup (or, better yet, fudge topping) is poured over the chocolate ice cream, strawberries over the strawberry ice cream and crushed pineapple over the vanilla.
Then comes the whipped cream. Not ersatz whipped topping with an ingredient list longer than the Bill of Rights, but cow's cream that has been whipped and sweetened with a little sugar. Next, a bright red maraschino cherry is dropped on each scoop. (The old cherries would have had now-banned Red Dye No. 4, but some things do have to change.) Chopped nuts are optional, but the best ones would have pecans.
Ob der Banana Split, den ich vor Jahren bei Bischoff's in Teaneck, NJ aß, diesem Rezept in allen Details folgte oder nicht doch die Ananas auf dem Schoko-Eis plaziert war - ich weiß es nicht mehr. Aber er war absolutely gorgeous!
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